Vaniljekranse med Mandler

Vaniljekranse med Mandler

Vaniljekranse med mandler. En traditionel dansk julesmåkage. Den stammer helt tilbage fra 1840’erne, og vi spiser dem stadig hvert år. Vaniljekranse er nok en af de kager der aldrig går af mode. Og de er allerbedst når de er bagt på ægte vanilje og med mandelmel. Og bare rolig, du behøver ikke købe mandelmel der er dobbelt så dyrt som almindelige mandler, bare du har en blender.
Du kan selv bestemme om du vil smutte mandlerne først. Foretrækker dog selv at blende dem med skind på, da man så kan ane at der faktisk er mandler i.

Det er VIGTIGT at du anskaffer dig en god og holdbar sprøjtepose eller småkagesprøjte. Bruger selv sprøjtepose, da jeg føler jeg har bedre kontrol over den. Brug en af stof eller stærk plast som denne som jeg anvender. Købte den for lang tid siden og er utrolig glad for den. Den er nem at gøre ren, og fedt og væske sætter sig ikke og begynder at lugte, som det gør i en stof-sprøjtepose. Og så har den en glat inderside, så dejen ikke sidder fast, og en ru yderside, så man kan holde bedre fast. Den findes både på en længde af 45 cm. og 50 cm.

Har du tomme vaniljestænger i overskud? Smid dem ikke ud. Klik her, og lav dit eget vaniljesukker.

Vaniljekranse med Mandler

Se kommentarer
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 30 min
ret småkager
Antal 28 stk

Redskaber

  • sprøjtepose (der kan holde til en del)
  • en stjernetyl
  • du kan også bruge en kødhakker med tilhørende stjerneform i stedet.

Ingredienser
  

  • 75 g mandler
  • ½ vaniljestang
  • 180 g sukker
  • 250 g hvedemel
  • 200 g koldt smør
  • 1 æg

Sådan gør du
 

  • Start med at blende mandlerne til fint mel.
    Jeg bruger hele mandler med hinde, da jeg godt kan lide det look det giver vaniljekransene. Men hvis du vil kan du vælge at smutte dem først. Det gør du ved at skolde dem i kogende vand, lade dem ligge i det varme vand i 5-10 minutter og så tage hinden af mandlerne.
    Du kan også vælge at købe færdigt mandelmel.
  • Skrab vaniljekornene fra vaniljestangen og bland det med en spsk af sukkeret.
  • Bland mandelmel, vaniljesukker, sukker og hvedemel i en skål.
  • Skær det kolde smør i små tern og bland det sammen med melblandingen.
  • Rør det sammen til der ikke er flere klumper smør, men uden at du varmer dejen for meget op. Jeg bruger en rørmaskine, for at undgå at varmen dejen op.
  • Tilsæt æg og rør sammen til en dej.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og kom den på køl mens du varmer ovnen op til 200°C alm. ovn.
  • Når ovnen er varm nok, æltes dejen hurtigt igennem med hænderne, og komme i en sprøjtepose med stjernetyl.
  • Sprøjt vaniljekranse på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal have en diameter på ca. 5 cm. Sørg for at der er mellemrum mellem kagerne da de flyder lidt ud i ovnen. Jeg får det til ca. 2 plader, med 14 stk på hver.
    Her kan du også bruge en kødhakker med stjernehul, skære længer af ca. 8 cm, og forme dem til cirkler.
  • Bag kagerne i 10 minutter ved 200° alm. ovn. Jeg vender min plade efter 8 minutter for at få en jævn afbagning.
  • Lad kagerne køle af inden de pakkes eller serveres.
    Velbekomme!
Nøgleord jul, julekager, Mandler, Småkage, vanilje

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, facebook Aslaug’s Bakery, eller på TikTok @aslaugsbakery. Ville elske at se dem!

-Aslaug



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering