Smultringer

Smultringer

I december 2018 var jeg på ferie i Norge med min veninde.
Vi overnattede hos en fra familien. Tog rundt på forskellige museer, udforskede Oslo og tog på julemarkeder.
En kage jeg faldt over på et af julemarkederne, var smultringer.
Har aldrig set eller hørt om dem før. Så blev selvfølgelig nødt til at købe nogle stykker. De er egentlig små donuts med kardemomme i. Smager lidt ligesom norske klejner.
Før i tiden spiste man dem hele året i Norge, men nu er det noget man mest laver til jul.

I Norge laver man dem dog med seterrømme som desværre ikke findes i Danmark. Seterrømme er syrnet fløde, men er behandlet anderledes end creme fraiche, så desværre kan man ikke erstatte med det. Irma solgte engang seterrømme, men da salget ikke var stort nok, tog de det desværre ned fra hylderne igen.
Men med denne opskrift synes jeg nu smagen heldigvis er ramt ret godt.
Så byd familie og venner på nogle norske smultringer. Måske du kender nogle nordmænd der ville elske at få noget der minder dem om deres hjemland.


Smultringer

Smultringer

Smultringer, en norks julekage. Fandt disse på et julemarked, da jeg var på ferie i Oslo, og måtte bare prøve at lave dem selv.
Se kommentarer
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 45 min
Hviletid 12 t
Samlet tid 13 t 15 min
ret Eftermiddagskage, Julekager, Snack
Køkken Norsk
Antal 30 stk.
Kalorier 167 kcal

Redskaber

  • Friture (eller gryde med tyk bund)
  • Udstikkere. En smultring udstikker, en lille doughnut udstikker eller to udstikkere på 6 cm og 2,5 cm.

Ingredienser
  

  • 4 æg
  • 250 g sukker
  • 1 dl piskefløde
  • 100 g smør smeltet
  • 1 tsk citronskal revet
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk kardemomme stødt
  • 1 tsk hjortetaksalt

Sådan gør du
 

Dag 1:

  • Smelt smøret, og stil det til side.
  • Pisk æg og sukker i nogle minutter, til det er lyst og luftigt.
  • I en anden skål pisker du fløden let, og bland det i æggesnapsen, og det smeltede smør.
  • I en anden skål blander du hvedemel, hjortetaksalt, kardemomme og citronskal.
  • Rør de tørre ingredienser i æggeblandingen, til du får en ensartet dej.
  • Pak dejen ind, og lad den stå på køl i nogle timer, gerne natten over.

Dag 2:

  • Rul dejen ud, ti den har en tykkelse på 4-5 mm.
  • Stik cirkler ud med en smultring/lille doughnut-udstikker, eller med to runde udstikkere, (En på 6 cm og en på 2,5 cm), så det ligner så doughnuts.
  • Du kan friturestege smultringene i olie eller palmin. Varm olien/palminen op til 180°C.
  • Frituresteg smultringene til de er lysebrune og gyldne. De dkal ikke have for længe, da de bager videre efter de er kommet op af olien/palminen.
  • Frituresteg evt de små cirkler du stak ud, fra midten af smultringene. Så bliver de til små berlinere, og du kan spise med fx. syltetøj.

Noter

Nydes gerne med det samme, og helst samme dag.
På julemarkeder i Norge, sælges de som de er. Men du kan jo altid vælge at drysse flomelis eller sukker på, eller spise den til noget andet så som is eller syltetøj.
Velbekomme!
Nøgleord Citron, jul, kage, Kardemomme, Småkage

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, ville elske at se dem!

-Aslaug



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering