Gammeldags Rosetter (Svenske Struvor)

Gammeldags Rosetter (Svenske Struvor)

Gammeldags rosetter, eller som nogle måske bedre kender dem, svenske struvor. En sprød og skrøbelig småkage der bliver friturestegt og derefter dyppet i sukker. Når man bager rosetter bruger man et rosettejern (struv-jern), som fås i mange forskellige flotte former, så som en blomst, et snefnug, en stjerne, en sommerfugl og mange mange flere.
Jeg var så heldig at støde på et af de helt gamle af slagsen, som er lavet af støbejern, i en genbrug til virkelig ingen penge. Kunne ikke stå for den, og den er nu også blevet en af mine ynglings bage-redskaber.

Rosetter og struvor – et glemt bagværk

Desværre er rosetter en glemt julekage her i Danmark. Ikke mange husker den, og selv i Sverige, hvor jeg ellers lærte den at kende, er den ikke så udbredt og populær som den har været. Et land der dog stadig spiser den i massevis er Findland. Men der er den formet på en helt anden måde. Der ligner den mere en amerikansk funnelcake (nok sådan de også så ud tilbage i middelalderen hvor kagen højst sandsynligt stammer fra), men hedder rosetter præcis som i Danmark. Og så spiser de den ikke til jul, men på Vappu, altså Valborgaften. Men lad os dykke ned i det en anden gang hvor I også kan få opskriften på finske rosetter med.

Gammeldags rosetter - svenske struvor

Dette skal du bruge til dine Gammeldags Rosetter

  • Æg
  • Vand
  • Sukker
  • Kartoffelmel
  • Hvedemel
  • Vaniljesukker

Rosettejern

Når du laver rosetter er det vigtigt at være forsigtig når du dypper rosettejernet i dejen. Man skal nemlig undgå at dejen kommer op over kanten på jernet, da kagen ellers vil sidde fast på jernet når man skal have den af efter den er friteret.
En anden ting er at huske at varme jernet godt op inden man begynder at bage sine kager. De morderne rosettejern behøver ikke varme op så længe inden man bruger dem, men hvis man har en af de gamle af støbejern som jeg, er det vigtig man lader det varme op længe. Jeg plejer at komme den i olien, og så derefter tænder jeg for opvarmning af olien. Så er jeg sikker på den er helt varmet igennem.

Gammeldags rosetter - svenske struvor

Effektiv afbagning

Et smart trick er at have to rosettejern i olien på en gang. Så laver man sin første kage, men det andet jern bliver holdt varmt. Og så mens det jern man lige har brugt varmer op igen, bruger man den anden, som allerede er klar, til at lave næste kage. Dette er dog ikke nødvendigt hvis man har en af støbejern, da den holder på varmen meget bedre. Så behøver kun varme op den korte tid det nu tager at dyppe sin kage i sukker, inden den er klar igen til næste afbagning.

Gammeldags rosetter - svenske struvor

Gammeldags Rosetter (Svenske Struvor)

Gammeldags Rosetter (Svenske Struvor). Smuk og sprød julesmåkage som desværre for mange er kommet i glemmebogen, men som alle burde smage.
Se kommentarer
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 40 min
Samlet tid 45 min
ret småkager
Antal 40 stk

Redskaber

  • frituregryde eller tykbundet gryde
  • rosettejern (struvjern)

Ingredienser
  

Dej

  • 2 æg
  • 1 ½ dl vand
  • 40 g sukker
  • 50 g kartoffelmel
  • 45 g hvedemel
  • ½ tsk vaniljesukker

Andet

  • fritureolie
  • sukker

Sådan gør du
 

  • Kom dit eller dine rosettejern i frituregryden og varm olien op til 180-190°C mens du laver dejen.
  • Pisk æg, vand, sukker, kartoffelmel, hvedemel og vaniljesukker sammen med et piskeris.
  • Lad stå i 5-10 minutters tid, og pisk så sammen igen.
  • Klargør en tallerken med et stykke køkkenruller, der kan absorbere olien fra kagerne.
    Klargør også en skål med sukker til at dyppe de færdige kager i.
    Det er også e godt ide at finde den æske frem som kagerne skal være i, så kan du pakke dem med det samme.
  • Når olien er oppe på de 180-190°C er det tid til at bage dine rosetter.
  • Dryp det værste olie af dit rosettejern, inden du dypper jernet i dejen.
    Pas på det ikke kommer over kanterne på jernet, da det så vil blive svært at få kagen af.
  • Friter kagen i olien i 1 minuts tid til den har fået en let gylden farve.
  • Få forsigtigt kagen af jernet, ved at banke let på jernet med noget hårdt, så kagen selv falder af.
    Hvis det ikke virker kan du forsigtigt bruge en kniv til at virke den fri fra jernet.
    Jeg oplever også af og til at kagen falder af i olien, og så er det bare at bruge en sigte eller en hulske til at få den op.
  • Lad kagen dryppe lidt af og køle lidt på tallerkenen med køkkenrulle, inden du dypper den ene side i sukker.
    Kom den derefter over i den kagedåse du har sat frem.
  • Fortsæt sådan med resten af dejen. Når der ikke er så meget dej tilbage kan det være svært at dyppe jernet.
    Jeg kommer min dej i den mindste skål jeg har til rådighed, og derved får brugt så meget at dejen som muligt. Men der vil altid være lidt spild til sidst.
    Velbekomme!
Nøgleord jul, julekager, Småkage

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, facebook Aslaug’s Bakery, eller på TikTok @aslaugsbakery. Ville elske at se dem!

Kan du ikke få nok af alle de lækre julegodter? Prøv disse klassiske sprøde vaniljekranse eller måske du er mere til disse lækre bløde chokolade karameller? Findes også som vegansk version her!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering