Apple Pie med Kanel

Apple Pie med Kanel

Æblernes årstid

Æble sæsonen er i fuld gang, og enten elsker man det eller så hader man det. Hvis du nogensinde har boet et sted med et kæmpe æbletræ så ved du hvad jeg mener. Aaalt for mange æbler, der ikke når at blive spist, så de ligger bare på jorden og begynder at rådne. Mit barndomshjem havde 2 æbletræer i haven, så der var rigeligt med æbler.
Men det er ikke alt skidt. Der er så mange muligheder når det gælder æbler. Æble chips, Æble crumble, Æble is, Æble cookies, Æblemos og selvfølgelig hovedpersonen i denne post: Apple pie. Og ærligt, gør alle disse lækre ting ikke at man sagtens kan overleve nogle dårlige æbler i haven?

Dette skal du bruge til din apple pie

  • Hvedemel
  • Sukker
  • Salt
  • Smør
  • Vand
  • Æbler
  • Kanel
  • Rørsukker
  • Vaniljestang
  • Maizena
  • Æg

Valg af æbler til din pie

Egentlig er det ligeyldigt hvilke æbler du vælger at bruge i din pie. Men husk på at der et stor forskel på de forskellige sorter. Nogle er meget søde, mens andre kan være voldsomt syrlige. Nogle er meget faste, mens andre er mere saftige, og bliver hurtig slatne.
Den mest anbefalde sort er Granny smith æbler. De har en god balance mellem syrlighed og sødme som er god i tærter og andet bagværk. Samtidig med at de er ret så faste, så der stadig er lidt bid i æblestykkerne efter du har bagt din apple pie.
Jeg bruger nu bare de æbler jeg har. Lige i øjeblikket får jeg æbler fra en bekendt som har et æbletræ i haven. Så er faktisk ikke helt sikker på hvilken sort det er. Førhen brugte jeg æbler fra mine forældres have. Det ene træ gav utrolig søde æbler, og de var også meget saftige, så de var ikke de bedste til bagværk, men smagte godt.
Det andet træ gav madæbler. Meget faste og meget syrlige. Meget godt til bagværk, man skulle bare huske at tilsætte lidt ekstra sukker i opskriften. Lavede æblechips af dem engang. Nok de bedste æble chips jeg har lavet hid til. Du finder opskriften på æble chips her.

Apple Pie med kanel

Apple pie. En sprød pie crust med sød, syrlig og krydret æblefyld. En rigtig efterårs klassiker som passer godt ind i denne kølige tid.
Se kommentarer
Forb. tid 1 t
Tilb. tid 45 min
Køletid 2 t
Samlet tid 3 t 45 min
ret Kage
Antal 6 pers

Redskaber

  • tærtefad 18 cm Ø
  • Kagerulle

Ingredienser
  

Tærtedej

  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 115 g smør koldt
  • 50 g vand koldt

Fyld

  • 5 æbler, S/M
  • tsk kanel
  • 75 g rørsukker
  • ½ vaniljestang
  • spsk maizena

Pensling og pynt

  • 1 æg
  • ½ dl vand
  • stødt kanel
  • sukker (du kan bruge almindelig sukker eller dansk perlesukker)

Sådan gør du
 

Tærtedej

  • Bland mel, sukker og salt i en skål.
  • Skær smørret i tern. Det er vigtigt at smørret er helt koldt.
  • Bland smørret i mel-blandingen og ælt sammen. Der skal stadig være nogle smørklumper tilbage på størrelse med ærter.
  • Tilsæt det kolde vand og ælt sammen. Men pas på, så smørklumperne ikke forsvinder. Det er igen vigtigt at vandet er koldt. Jeg bruger vand fra køleskabet.
  • Del dejen i 2 og pak dem ind i husholdningsfilm. Stil dem i køleskabet i minimum 30 minutter.

Æblefyld (se noter)

  • Start med at skrælle æblerne og skære dem i skiver.
  • Skrab kornene fra vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret.
  • Kom æbler, kanel, sukker, vaniljekorn og maizena i en skål og bland godt sammen så alle æbler er dækket.

Tærte

  • Tænd ovnen på 175°C alm. ovn
  • Rul den ene del dej ud, og for tærteformen.
  • Kom fyldet i tærteformen.
  • Rul den anden del dej ud, og kom den over fyldet.
  • Skær overskydende dej af rundt hele kanten, ca. 1 cm ud fra tærtefadets kant.
  • Fold kanterne ind over sig selv og luk til, så fyldet ikke koger ud når tærten bages.
  • Skær nu huller i tærten, så dampen kan komme ud når tærten bages. Her er der fri fantasi til hvordan de skal skæres.

Pensling, pyntning og afbagning

  • Pisk æg, salt og vand sammen.
  • Pensl tærten med æggeblandingen.
  • Drys tærten med kanel og sukker.
  • Bag tærten i 45-55 minutter ved 175°C alm. ovn, til fyldet begynder at boble og skorpen har fået farve.
    Det er nemmest at se hvornår den er færdig ved at kigge på hvordan fyldet bobler ud af damphullerne. Da tærten er drysset med kanel, kan det være svært at se på farven om den skulle være færdig.
    Evt. dæk tærten til med sølvpapir, hvis den skulle tage for meget farve.
  • Lad kagen stå og sætte sig i minimum 2 timer inden servering.
  • Er god sammen med en god vaniljeis eller en syrlig creme fraiche. Velbekomme!

Noter

Du kan med fordel lave fyldet dagen før. 
Bland ingredienserne til æblefyldet, kom det i et fad og bag det i ovnen i 10 ved 175°C.
Lad det derefter køle af og stil det i køleskabet natten over.
Ved at gøre dette kan du bruge 7 æbler i stedet, og derved få mere fyld i kagen.
Nøgleord efterår, kanel, pie, Tærte, æbler

Kan du ikke få nok af apple pie? Prøv disse skønne æblekage cookies. Den perfekte efterårs treat.

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, facebook Aslaug’s Bakery, eller på TikTok @aslaugsbakery. Ville elske at se dem!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering