Vaniljekranse

Vaniljekranse

Vaniljekranse. En traditionel dansk julesmåkage. Den stammer helt tilbage fra 1840’erne, og vi spiser dem stadig hvert år. Vaniljekranse er nok en af de kager der aldrig går af mode. Og de er allerbedst når de er bagt på ægte vanilje og med mandelmel. Og bare rolig, du behøver ikke købe mandelmel der er dobbelt så dyrt som almindelige mandler, bare du har en blender.
Du kan selv bestemme om du vil smutte mandlerne først. Foretrækker dog selv at blende dem med skind på, da man så kan ane at der faktisk er mandler i.

Det er VIGTIGT at du anskaffer dig en god og holdbar sprøjtepose eller småkagesprøjte. Bruger selv sprøjtepose, da jeg føler jeg har bedre kontrol over den. Brug en af stof eller stærk plast som denne som jeg anvender. Købte den for lang tid siden og er utrolig glad for den. Den er nem at gøre ren, og fedt og væske sætter sig ikke og begynder at lugte, som det gør i en stof-sprøjtepose. Og så har den en glat inderside, så dejen ikke sidder fast, og en ru yderside, så man kan holde bedre fast. Den findes både på en længde af 45 cm. og 50 cm.

Har du tomme vaniljestænger i overskud? Smid dem ikke ud. Klik her, og lav dit eget vaniljesukker.


Ingredienser:
Bliver til ca. 40 stk.

75 g mandelmel el mandler
1/2 polynesisk vaniljestang
180 g sukker
250 g hvedemel
200 g smør, blødt
1 æg

Fremgangsmåde:

  • Tag smørret ud i god tid, så det har stuetemperatur og er blødt når du skal bruge det.
  • Forvarm ovnen på 200°C alm. ovn.
  • Blend mandler i en blender i et par minutter, til det bliver til mandelmel.
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene med lidt af sukkeret på et skærebræt, så kornene skilles ad.
  • Bland vanilje, sukker, mandelmel og hvedemel i en skål.
  • Nulrer det bløde smør i og bland med hænderne, giver lidt ekstra varme fra hænderne, så dejen ikke er for hård.
  • Når der ikke er flere store klumper smør, blandes ægget i, til en ensarten dej.
  • Kom dejen i en stærk sprøjtepose, eller småkagesprøjte, med stjernetyl.
  • Sprøjt kranse med en diameter på 4-5 cm ud på en bageplade, beklædt med bagepapir. Pas på de ikke kommer for tæt på hinanden da de flyder lidt ud i ovnen.
  • Hvis dejen stadig føles for hård til at sprøjte, varm den igennem posen med hænderne.
  • Bag kransene i ovnen i 10-14 min, afhængig af din ovn, til de er let gyldne.
  • Lad dem køle af på en bagerist, og opbevar dem i en lufttæt beholder

Velbekomme

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, ville elske at se dem!

-Aslaug



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *