Soft-Kerne Rugbrød med Surdej

Soft-Kerne Rugbrød med Surdej

Må desværre indrømme at jeg aldrig har været helt glad for rugbrød (dumme svenske gener!). Rugbrød er jo dansk, så har fået mange mærkelige blikke når jeg har sagt det.
Faktisk det eneste (købe-) rugbrød jeg bryder mig om er solsikke rugbrød, og det skal aller helst ristes først. Et andet brød jeg også kan lide, som minder lidt om rugbrød, er Stenalderbrød.
Men siden jeg begyndte at bage med surdej, har jeg bagt mit eget rugbrød, og ELSKER dette brød. Det er også virkelig fyldt med kerner og frø, hvilket gør det super lækkert, saftigt og så er der noget konsistens når man spiser det.

Du kan også bage det uden surdej, men det bliver nu bedst med. bliver mere luftigt, og får en god syrlighed som hører sig til i rugbrød.
Du kan læse mere om hvorfor det er godt at bage med surdej her.


Ingredienser:
Bliver til 1 brød.
Du skal bruge en brødform på 2 liter.

Rug Surdej: (Kan erstattes med 15 g gær)

50 g moden surdej
80 g groft rugmel
100 g lunkent vand

Dej:
75 g skårne rugkerner
75 g solsikke kerner
75 g græskar kerner
75 g hørfrø
15 g chiafrø
15 g hampfrø
280 g vand (til at ligge kernerne og frø i blød)
220 g lunkent vand
200 g rugsurdej (kan erstattes med 15 g gær)
250 g groft rugmel
50 g groft hvedemel eller speltmel
2 spsk maltsirup, mørk sirup eller honning
20 g salt

Smør eller margarine til at smøre fromen.

Fremgangsmåde:

  • Bland ingredienserne til rugsurdej, og lad det stå i 6-8 timer.
    Tiden afhænger af temperaturen i rummet. (Mit hus er ret køligt, sår fodre den aftenen før, og lader den stå natten over).
  • når du har fodret rugsurdejen, blander du rugkerner, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, chiafrø, hampfrø og de 280 g vand i en anden skål. Dæk skålen til og lad den stå og trække mens du venter på rugsurdejen.
  • Efter rugsurdejen har nået sit peak, skal den falde lidt sammen igen (ca 1 cm.) inden du bruger den. Ellers risikere du at dit rugbrød bliver klægt.
  • Bland rugsurdej (eller 15 g gær), de 220 g lunkent vand, kerneblandingen, rugmel, salt og sirup sammen. Rør det i nogle minutter, evt. på en røremaskine.
  • Smør brødformen med smør eller margarine.
  • Hæld dejen i formen, dæk den til med låg eller plastikfilm, og lad den stå og hæve 6-7 timer (afhænger af temperaturen i rummet). Brødet skal have hævet, og fylde ca 90% af formen.
  • Varm ovnen op til 180°C almindelig ovn.
  • Bag brødet i 1 time og 30 minutter.
  • Lad brødet køle 10 minutters tid, og tag det derefter ud af formen.
  • Lad brødet køle helt af, gerne til næste dag. Så bliver det ikke lige så tørt, og er ikke klæg når du skærer i det.

Velbekomme.

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery eller facebook Aslaug’s Bakery, vil elske at se dem!

-Aslaug



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *