Mandelmusslor – Svenske julekager

Mandelmusslor – Svenske julekager

En svensk klassiker bestående af en mandeltærtebund, fløde og syltetøj.
Man kan vel næsten kalde det for svenskernes svar på en flødekage (bortset fra deres fastelavnsboller ‘selmor’ aka ‘fastlagsbullar’/’fettisdagsbullar’).
Traditionelt bliver de serveret til jul, og af og til påske. Personligt er jeg vokset op med at vi spiser dem til jul. Glædede mig altid til at vi skulle til Sverige og besøge mine bedsteforældre ved juletid. For hvert år bagte min mormor disse julekager, og lad mig være ærlig… ingen jul uden!
Efterhånden som jeg er blevet ældre, er jeg så selv begyndt at bage dem. Og jeg har endda været så heldig at få nogle af min mormors gamle forme. Nogle af formene kan nemlig være svære at finde, og er meget eftertragtede (det er specielt hjerterne som folk er ude efter).

Og det er da selvfølgelig også hendes opskrift i får her. Eller rettere sagt, den opskrift som hun bruger. Opskriften kommer faktisk fra Milda’s julebog ‘Hur du lyckas med julen.’ (Milda – margarine). Dog bruger vi ikke margarine, men rigtigt smør. Desværre ser det ikke ud til at man kan få bogen mere. Det var en bog de engang gav ud gratis. Man må håbe at de snart kommer ud med en opdateret udgave, da jeg ser flere der spørger efter den.

Når det kommer til kagen, er jeg selv utrolig glad for smagen af bittermandel. Så jeg bruger ofte 4 bittermandler i dejen i stedet for 2. Men det er en smagssag. Nogle bryder sig ikke om dem, og i så fald kan man sagtens undlade at tage nogle i dejen.
Hvis du ikke er i besiddelse af bittermandler kan du bruge bittermandelaroma. Bare følg flaskens anvisning om hvor meget du skal bruge. Ofte skal man bare bruge nogle få dråber. Og hvis du ikke er bange for rå æg kan du jo smage på dejen, og smage dig frem til hvor meget bittermandelsmag du synes skal være der.

Det er mest normalt at spise dem med jordbærmarmelade, ligesom vi spiser det med æbleskiver. Men prøv dig frem med lidt forskellige typer syltetøj. Vi spiser dem også ofte med solbærmarmelade eller en anden lidt syrlig syltetøj, da det giver lidt balance til kagen, som eller består af en sød tærtebund og en fed og sød fløde.
Grunden til at jeg skriver sød fløde, er fordi vi normalt pisker lidt vaniljesukker i vores fløde. Det har min mormor og min mor altid gjort. Er selv ikke den store fan er ren fløde, men vaniljen giver den det ekstra der får den til at smage så dejligt. Og hvem kan ikke lide vanilje?! Pisker også altid vanilje i fløden når jeg skal have en kop lækker varm kakao, toppen med pisket fløde.

Mörmått – det er disse forme man bruger til mandelmusslor.
Hvis det er første gang du bruger dine, er det en god ide at smøre dem med lidt smeltet smør eller spraye dem med noget bagefedt.
Efter dejen har været på køl deles den i 3 dele. Og derefter deles hver del i 12, så der ender med at være 36 stykker i alt.
Hvert stykke dej trykkes ud i en form med fingrene.
Fyld alle formene med dej. Stil dem på en bageplade og bag dem i ovnen i 12-15 minutter ved 200°C alm. ovn, tilde er gyldne.
Lad kagerne køle af i formene. Vend derefter kagerne ud.
Fyld kagerne med lidt syltetøj efter eget valg.
Dæk med let-pisket fløde, og pynt evt. med lidt ekstra syltetøj, frisk frugt eller noget tredje. Serveres med det samme.

Mandelmusslor – Svenske julekager

Mandelmusslor er en svensk julekage, bestående af en sprød mandeltærtebund, fyldt med valgfri syltetøj og let-pisket fløde med lidt vanilje. Serveres traditionelt til jul og påske.
Se kommentarer
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 15 min
Hviletid 1 t
Samlet tid 1 t 45 min
ret Dessert, Eftermiddagskage
Køkken Nordisk, Svensk
Antal 36 stk

Redskaber

  • Mörmått forme – Kan købes på adskillige svenske hjemmesider.

Ingredienser
  

  • 300 g hvedemel
  • 90 g sukker
  • 100 g mandler, smuttede blendet til mandelmel
  • 2 stk bittermandler, smuttede eller ½ tsk bittermandelaroma. Kan undlades.
  • 200 g smør køleskabskoldt
  • 1 æg

Servering

  • Fløde med 1 tsk vaniljesukker letpisket
  • Syltetøj valgfri

Sådan gør du
 

  • Hvis du ikke køber mandelmel, men hele mandler, så start ud med at smutte mandlerne (inkl. bittermandler). Blend dem så fint som muligt til mandelmel.
    Det er nemmest at få det til fint mandelmel hvis man smutter dem dagen før og lader dem tørre natten over inden man blender dem.
  • Bland mel, sukker, mandelmel og evt bittermandelaroma i en skål.
  • Bland i det kolde smør, til det bliver en smuldrende dej, ligesom man gør med mørdej. Rør ikke for meget da det varmer smørret op.
  • Tilsæt ægget og ælt til du har en ensartet dej.
  • Rul dejen til en pølse, pak den ind og stil den i køleskabet i 1-2 timer.
  • Varm ovnen op til 175°C alm ovn.
  • Del dejen i 3 dele. Rul delene til pølser og del dem i 12 lige store dele, så der er 36 stykker i alt.
  • Hvis det er første gang du bruger dine forme er det en god ide at smøre dine forme med smeltet smør. Vask aldrig dine forme med sæbe, kun varmt vand (eller puds dem hvis der ikke sidder rester i formene). På den måde behøver du ikke smøre dine forme hver gang.
  • Fordel hvert stykke dej i hver sin form. Fyld formen ud ved at trykke dejen ud med fingrene, så dejen dækker hele formen. Dyp evt. dine fingrer i mel hvis dejen klistre fast.
  • Stil formene med dej på en bageplade og bag dem ved 175°C i 12-15 minutter. Tjek efter 10 minutter, da ingen ovne er ens, og bagetiden kan variere fra ovn til ovn.
    Bages til de bliver gyldne.
  • Lad kagerne køle af i formene. Vend formene på hovedet, og vend kagerne ud.
  • Serveres med syltetøj og let-pisket fløde.

Noter

Opbevares i en lufttæt beholder, da de kan opsamle smag fra ting omkring sig. Så hold dem væk fra krydderiskabet.
Prøv dig frem med forskellige slagt syltetøj. Mest almindeligt er jordbærsyltetøj. Men mange andre er også meget gode til. F.eks. giver solbærmarmelade en god syrlighed til al det søde og fede.
Det er helt op til dig om du ønsker vaniljesukker i din fløde. Personligt er jeg ikke så glad for ren fløde og synes vaniljen giver lidt ekstra til kagen. Og så er jeg vokset op med at vi næsten altid tager vanilje i vores fløde når det er til kager og søde sager.
Nøgleord flødekager, julekager, mandeltærter

Velbekomme og glædelig jul.

-Aslaug



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering