Hveder med surdej – bløde, saftige og masser af smag

Hveder med surdej – bløde, saftige og masser af smag

Store Bededag, er en dansk helligdag som har været her i mange år. Og ingen Store Bededag uden hveder.
Traditionen med at spise hvede på Store Bededag, kom da bagerne holdte lukket på Store Bededag. Så dagen før bagte de hveder, som man kunne købe. Og så på Store Bededag ristede man dem, og spiste dem som morgenbrød.

I år er første gang jeg har prøvet at kaste mig ud i at bage hveder af surdej. Og det fortryder jeg absolut ikke! Det er nok de bedste hveder jeg har smagt.
I det hele taget er surdej faktisk utrolig godt i søde deje, da den fremhæver smagene og giver en god syre (ikke at de er sure! Men de giver en god balance). Og så bliver de super bløde og saftige.

Vil råde dig til at bruge en røremaskine til denne opskrift. Du kan også ælte i hånden eller bruge en håndmixer med dejkroge. Men det skal æltes godt og lidt længe.


Ingredienser:

Fordej – sød surdej:

80 g moden surdej
100 g hvedemel
60 g mælk
20 g rørsukker

Hvededej:

250 g fordej – sød surdej
300 g kold mælk
45 g rørsukker
10 g salt
5 g stødt kardemomme
2 æg
500 g hvedemel
100 g sigtemel
75 g blødt smør

Fremgangsmåde:

Dag 1:

  • Bland ingredienserne til din søde surdej. Husk at gemme en lille de af den originale surdej, så du har til næstegang du skal bage.
  • Lad den stå lunt (ca. 26-28°C), og hæve ca. 50% i størrelse. Tager mellem 2-4 timer. Er dit hus koldt, så sæt den evt. i ovnen med lyset tændt.
  • Bland kold mælk, sød surdej og sukker i en røremaskine.
  • Tilsæt nu æg, salt, kardemomme, hvedemel og sigtemel. Ælt det godt sammen i 5 minutter på lav/medium hastighed.
  • Mens den stadig ælter, tilsætter du nu smørret lidt af gangen. når alt smørret er i, lader du den ælte i 10 minutter til, ved lav/medium hastighed. Dejen skal være glat og slippe skålens bund.
  • Kom dejen i en ren bøtte (jeg bruger condibøtter, som jeg har fået af en slikbutik) og læg et tætsluttende låg på. Lad nu dejen hæve i 3-4 timer til de er hævet ca. 30%.
    Igen kan du evt lade den stå i ovnen med lyset tændt. Bare hold øje med at den ikke bliver for varm. Temperaturen skal helst være et sted mellem 25-28°C
  • Klargør en bageform som er ca. 20×30 cm. Du kan enten smøre den med lidt smør eller klæde den medbagepapir.
  • Tag dejen ud på et let meldrysset bord, og del dejen i 12 lige store dele.
  • Form de 12 dele til boller, og placer dem i formen.
  • Dæk bollerne med plastikfilm eller en frysepose som er klippet op.
  • Stil dem lunt i 3-4 timer, og lad dem hæve ca. 40%. Igen kan du stille dem i ovnen med lyset tændt.
  • Efter de har hævet, stilles de i køleskabet natten over.

Dag 2:

  • 1 time før bollerne skal bages, tages de ud af køleskabet. og ovnen tændes på 250°C. Ovnen skal stå og varme helt op i minimum 45 minutter.
    Sæt en bageplade ind på ovnens nederste rille, som vi senere hælder vand i til at skabe damp.
  • Pensl bollerne med koldt vand
  • Kog 1/2 l vand, og hæld det ned i den varme plade. Sænk ovntemperaturen til 225°C, og kom bollerne ind i midten af ovnen.
  • Bag dem i 8 minutter med damp.
  • Fjern pladen med vand, og bag bollerne 8-10 minutter mere, eller indtil de er blevet flot gyldne.

Kan enten spises som de er, lune og nybagte eller ristede.
Lad dem køle helt af, skær dem over, og rist dem på en rist i ovnen ved 200°C almindelig oven i 7-10 minutter.

Velbekomme.

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery eller facebook Aslaug’s Bakery, vil elske at se dem!

-Aslaug



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *