Gammeldags Fastelavnsboller

Gammeldags Fastelavnsboller

Saftige nybagte fastelavsboller fyldt med vaniljecreme og borgmestermasse, og toppet med en farverig glasur.
Disse boller er der sikkert mange der fik som barn, hver gang der skulle slås katten af tønden.
Personligt bagte jeg dem aldrig som barn, og smagte dem kun når andre kom med dem til fastelavn. Her har vi nemlig altid bagt de svenske fastelavnsboller “Semlor“. Men efter min praktik i et bageri, hvor vi af og til smagte de nybagte fastelavnsboller, er jeg da blevet helt vild med dem.
Så nu er jeg begyndt at bage dem her hjemme når vi nærmer os fastelavn. Godt nok kan man ikke ramme bagerens fastelavnsboller lige på, men disse er nu næsten lige så gode.
Jeg kommer kardemomme i min dej, men det gør man ikke altid, og det kan du også vælge at undlade. Jeg har bare svensk blod i årene, så for min skyld kan man komme kardemomme i stort set alt. Både i salt og sødt.

OBS: I de fleste opskrifter du finder står der at der skal remonce i. Det er der også i denne. Men det hedder dog borgmestermasse.
Lidt bagerteori: Remonce består altså kun af smør og sukker, mens borgmestermasse består af smør, sukker og marcipan. Og det er den med marcipan man bruger i gammeldags fastelavnsboller. Så i de fleste opskrifter bruger de det forkerte navn.

Gammeldags Fastelavnsboller

Traditionelle gammeldags danske fastelavnsboller, med vaniljecreme og borgmestermasse.
Se kommentarer
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 1 t
Hævetid 2 t
Samlet tid 3 t 15 min
ret Boller, Eftermiddagskage, Kage
Køkken Dansk, Nordisk
Antal 15 stk

Ingredienser
  

Dej

  • 100 g sødmælk
  • 1 stort æg
  • 25 g gær
  • 25 g sukker
  • 4 g salt
  • 1 tsk kardemomme stødt
  • 300 g hvedemel
  • 100 g smør

Vaniljecreme

  • ½ vaniljestang
  • 5 dl sødmælk
  • 90 g sukker
  • 25 g maizena
  • 1 knsp salt
  • 3 æggeblommer
  • 1 æg
  • 50 g smør

Borgmestermasse

  • 50 g marcipan
  • 50 g sukker
  • 50 g smør blødt

Andet

  • evt. mørk chokolade som fyld i bollerne
  • 1 æg til pensling
  • flormelis
  • æggehvider eller vand
  • valgfri farve til glasur
  • evt. krymmel

Sådan gør du
 

Vaniljecreme

  • Del vaniljestangen, og skrab vaniljekornene ud. Bland dem med 1 spsk af sukkeret.
  • kom mælk og vaniljesukker i en lille gryde og sæt over ved middel varme. Lad mælken varme op mens du udfører næste trin.
  • I en skål blander du det resterende sukker, salt og maizena. Tilsæt derefter æggeblommer og det hele æg. Rør sammen til en ensartet masse.
  • Skru op for varemen og kog mælken op. Når mælken koger hældes halvdelen over æggeblandingen mens der røres rundt. Hæld æggeblandingen tilbage i gryden og rør det sammen med den resterende mælk.
  • Varm cremen op under omrøring. Lad cremen koge 1 minuts tid, til den har tyknet en del.
  • Fjern gryden fra varmen og rør smørret i. Rør til alt smørret er smeltet og rørt ind i cremen.
  • Hæld cremen over i et fad eller en skål. Dæk til med fil, så det rører overfladen, så cremen ikke danner skorpe. Stil cremen på køl til den skal bruges.

Borgmestermasse

  • Ælt sukker og marcipan sammen til der ikke er flere klumper marcipan tilbage.
  • Tilsæt det bløde smør, og ælt sammen til en ensartet masse.
  • Stil til side til massen skal bruges.

fastelavnsboller

  • Bland mælk, æg, gær, sukker, salt og kardemomme i en røreskål.
  • Tilsæt melet og ælt sammen.
  • Når det hele er samlet til et dej, tilsættes smørret i tern, og æltes ind i dejen.
  • Lad dejen ælte i 5-10 minutter.
  • Lad dejen hæve i 45 minutter til den er dobbelt størrelse. Kan være den skal hæve længere hvis dit køkken er køligt.
  • Rul dejen ud til et firkant der er 30×50 cm. Delen dejen i små firkanter på 10×10 cm.
  • Kom en lille spsk borgmestermasse i midten af hver firkant. Kom så en spsk vaniljecreme oven på borgmestermassen. Du kan evt. drysse lidt hakket chokolade på inden du lukker bollerne.
  • Fold bollerne som vist på billederne nederst i opslaget. Saml de fire hjørner og knib åbningerne sammen. Saml nu de fire hjørner igen, rul bollen og sæt den på en bageplade beklædt med bagepapir, med samlingen ned af. Gør det med alle bollerne.
  • Dæk bollerne til med en plastikpose der er klippet op til et stort stykke. Lad dem hæve i 1 time, et lunt sted.
  • Varm ovnen op til 200°C alm. ovn. Sæt et lille fad i bunden af ovnen, som skal bruges til at lave damp.
  • Pisk et æg med ½ dl vand og lidt salt sammen. Pensl bollerne med æggevandet.
  • Når ovnen har varmet op, hældes kogende vand i fadet, og derefter sættes bagepladen med boller i ovnen. Bag bollerne i 10 med damp. Tag fadet med vandet ud af ovnen, og lad bollerne bage videre i 5-8 minutter til de har fået en flot gylden farve.
  • Lad bollerne køle af. Smager også godt lune, men pas på du ikke brænder tungen.
  • Lav glasur i de farver du eller børnene ønsker, og pynt bollerne med glasur og evt. krymmel.

Noter

OBS: I de fleste opskrifter du finder står der at der skal remonce i. Det er der også i denne. Men det hedder dog borgmestermasse.
Lidt bagerteori: Remonce består altså kun af smør og sukker, mens borgmestermasse består af smør, sukker og marcipan.
Nøgleord fastelavn, marcipan, søde brød, vanilje

Velbekomme.

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery eller facebook Aslaug’s Bakery, vil elske at se dem!

-Aslaug



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering