Budapest Rulle

Budapest Rulle

Budapest, en nødde-marengs-bund med fløde og mandariner. En svensk klassiker som vi her hjemme spiser hver sommer, gerne frossen, hvilket måske ikke er helt normalt. Men det er nu altså lækkert med en kølig halv-frossen kage på en varm sommerdag.

Når man laver en budapest er det vigtigt at man pisker æggehvider helt stive både før og efter sukkeret er kommet i. Ellers komme det hele at falde sammen når resten af ingredienserne kommer i, og så forsvinder al luften, og vi kan ikke sprøjte den ud på pladen. Vi vil jo helst gerne have den dejlig lækker og luftig bund. Og hvis den ikke lykkes kan den heller ikke komme af papiret rulles med fløden og mandarinerne.

Hvis du nu ikke kan tåle hasselnødder, kan du prøve at skifte det ud med mandelmel. Har ikke selv prøvet det endnu, men oftest er det intet problem. Skal selvfølgelig nok skrive om det kan lade sig gøre og om selve kagen, når jeg har prøvet det af.

Hvis du nu ikke bryder dig så meget om mandariner, eller bare hr lyst til en anden frugt, så bruger du bare det. En budapest med friske hindbær, jordbær, blåbær eller appelsiner er nu altså også mega lækkert! Der er det kun fantasien der sætter grænser. Og hvis man bager den i sommermånederne, kan man jo bruge alle de lækre bær man har i haven (eller de danske jordbær fra det nærmeste supermarked hvis man nu ikke har en have).

I min version blander jeg vaniljesukker i fløden inden jeg pisker den. Du kan også vælge at bruge flormelis eller helt udelade noget af det. Personligt er jeg bare ikke helt glad for ren fløde. Og så synes jeg nu bare at vaniljen og den smule sukker bare gør kagen lidt mere lækker. Kommer stort set altid vaniljesukker i min fløde, ligegyldigt hvad den skal bruges til.

Budapest rulle med mandariner

Budapest rulle – En lækker nøddemarengs-roulade med fløde og mandariner. En svensk klassiker. Kan spises med det samme, eller fryses ned og spises frossen på de varme sommerdage. Og så kan den bages som glutenfri, så mange flere kan få glæde af den.
Se kommentarer
Forb. tid 40 min
Tilb. tid 20 min
Samlet tid 1 t
ret Dessert, Flødekage, Kage
Køkken Nordisk, Svensk
Antal 12 pers.

Redskaber

  • Røremaskine eller håndmixer
  • Sprøjtepose
  • Stor rund tyl, kan udelades

Ingredienser
  

Hasselnødde-marengs-bund

  • 150 g hasselnødde mel eller hele som du selv blender til mel
  • 130 g sukker
  • 100 g hvedemel kan erstattes med 50g maizenamel for glutenfri version
  • 180 g æggehvider ca. 6 stk
  • 130 g sukker

Fyld

  • 300 g piske fløde
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1-2 dåser mandariner ca. 300g

Pynt

  • 150 g chokolade
  • flormelis

Sådan gør du
 

Hasselnødde-marengs-bund

  • Tænd ovnen på 170°C alm. ovn.
  • Hvis du burger hele mandler, så start med at blende dem til mel.
  • Bland hasselnøddemel, 130g sukker og hvedemel (eller maizenamel) i en skål.
  • I en anden skål pisker de æggehviderne. Når du har pisket lidt, tilsætter du de resterende 130g sukker lidt af gangen mens du pisker.
  • Pisk til det er fast, og du kan vende skålen på hovedet uden det falder ud.
  • Vend melblandingen i æggehviderne uden at slå for meget luft ud.
  • Kom dejen i en sprøjtepose med en stor rund tyl. Har du ikke en rund tyl, kan du også nøjes med at klippe spidsen af posen.
  • Beklæd en bradepande med bagepapir.
  • Sprøjt nu længder af dejen på bagepapiret, tæt op af hinanden, til en spor firkant.
    Grunden til at vi gør dette, er så den (forhåbentlig) ikke sprækker lige så meget når vi ruller den sammen. Man kan dog ikke undgå det helt.
  • Bag bunden i 20-25 minutter ved 170°C alm. ovn, til den er let gylden.
  • Lad bunden køle af mens du gør fyldet klar.

Fyld

  • Hæld mandarinerne i en sigte, og lad dem dryppe af.
  • Pisk fløden med vaniljesukkeret. Pisk ikke for meget.

Samling og pynt

  • Når bunden har kølet af, komme du et stykke bagepapir ovenpå, og endnu en bageplade, og så vender du den på hovedet. Tag bagepapiret af bunden.
  • Smør fløden ud over hele bunden, og fordel mandarinerne ud over bunden. Ikke sikkert du skal bruge alle mandariner.
  • Rul nu kagen sammen. Du kan evt. bruge bagepapiret som hjælp. Husk at bunden sprækker meget nemt, så være forsigtig og tag det roligt.
  • Stram kagen ind med hjælp af bagepapiret.
  • Du kan nu stille kagen på køl mens ud gør pynten klar, eller du kan stille kagen på frys, og vente med at pynte den til når den skal serveres.
  • Smelt chokoladen. Om du ønsker at tempererer den er op til dig.
  • Pynt nu kagen med chokolade i det mønster du ønsker.
  • Drys kagen med flormelis.
  • Stil kagen på køl til den skal serveres.
  • Kan også fryses efter pyntning.
  • Hvis du fryser kagen, så tag kagen ud af fryseren 10-15 minutter før servering, så den ikke er dybfrossen. Den tør hurtigt op, så hvis det er en meget varm dag kan du nærmest servere den med det samme, eller lade den tø stille og roligt i køleskabet.

Noter

Kagen kan fryses både før og efter den er pyntet. Bare husk at pakke den godt ind.
Kan holde sig i fryseren i 2-3 måneder, hvis man kan lade den ligge så længe.
Nøgleord fløde, flødekager, Hasselnødder, Mandariner, Marengs


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering